Madarássz, ovi!


Május 10-én volt a Madarak és Fák Napja. Ebből az alkalomból a Kaszáló utcai ovi Almafa csoportja madarász hetet tartott. A héten a gyerekek megtanulták, hogy hogy lehet meghallani, meglátni és felismerni az erdőlakókat.
A foglalkozásokat Koós Kolos faunisztikai oktató tartotta. Első nap az oviban a gyerekek képeket néztek madarakról, megtanulták, hogy milyen külső jegyek alapján lehet felismerni és megkülönböztetni a madarakat.                                                                                                    
Második napon ezen ismeretek alapján színeztek és rajzoltak madarakat. Harmadik napon pedig madárhangokat hallgattak, megtanulták, hogy a madaraknak különböző énekeik vannak, és egy-egy madár is többféle hangot képes kiadni, és mindegyiknek más és más a jelentése.
Negyedik napon pedig mindezt gyakorlatban is megtapasztalhatták a gyerekek, mert nagyot kirándultunk Budakeszin. A buszos kirándulásra az összes ovis nagy izgalommal készült, nagyon várták már, hogy megnézhessék a kismadarakat az odújukban.
A Vadaspark bejáratánál találkoztunk a Madarász bácsival aki elvezetett bennünket az odútelepes erdőbe.
Úton az odúk felé megtanultuk, hogy a vérehulló fecskefű gyógyítja a sebeket, a ragadós galaj olyan, mint a tépőzár, és, hogy a moha a hűvös és nedves helyeket kedveli, és még egy kerítésen is átmásztunk, ami nagyon tetszett mindenkinek.
Amikor az odúkhoz értünk a Madarász Bácsi finoman leemelte az odút a fáról, óvatosan kinyitotta, nehogy kirepüljenek a fiókák és megmutatta nekünk az egymáshegyén-hátán lévő madárkákat. Miközben néztük a kis fekete cinegéket, hallottuk a madármama veszélyt jelző hangját, féltette tőlünk a kicsinyeit. Továbbsétálva találtunk a farakások mellett ganajtúró bogarat, még a lányok is a kezükbe merték venni!
Nem így a nála sokkal nagyobb cincért, ami egy faágon csücsülve várta türelmesen amíg mindenki megnézi. A következő odúban is kis cinegéket találtunk, azóta már valószínűleg ki is repültek. Visszafelé megnéztünk egy mesterséges itatót ahová a madarakon kívül még sok állat jár vízért, és sok béka is él benne, majd a kerítésen újra átmászva visszasétáltunk a vadaspark bejáratához.

A madarász hét az oviban nagyon jól sikerült, a gyerekek sok új dolgot tanultak, láttak, ezentúl az erdőben nyitottabb szemmel járnak majd talán, és megtanulják tisztelni és védeni a környezetünket.
Köszönjük szépen a szervezést Szilvi Néninek, Viki Néninek, köszönjük Marcsi Néni segítségét, és nem utolsó sorban Koós Kolos faunisztikai oktató csodás előadásait!

Simon Judit, szülő
Fenti cikk a Nagykovácsi Böngészőben 2011 júniusában jelent meg.